Hakukoneoptimointi

20 yleisintä hakukoneoptimoinnin virhettä

Yritysten omistajat viettävät reilun tovin vähäisestä ajastaan pohtien hakukonemarkkinoinnin ammattijargonin tarkoitusta sekä keinoja, joilla oman yrityksen hakukonenäkyvyyttä voisi saavutttaa tehokkaammin. Ammattikielen termit peittävät helposti hakukoneoptimoinnin perustarkoitukset ja -keinot. Hakukoneiden kehittyessä myös optiminnin toteutustavat kehittyvät. Muutamia vuosia vanhat optimointikeinot eivät ehkä enää toimi tänään.

Kehittyvän ja vaihtuvan luonteensa vuoksi hakukoneoptimoinnissa on helppo tehdä virheitä. Ohessa oleva lista tuo esiin tärkeimmät optimointiin liittyvät seikat ja kertoo miten voit korjata tilanteen.

Vältä näitä:

1. Hakukoneoptimoinnin sekoittaminen hakukonemainontaan.

Hakukoneoptimoinnin ja hakukonemainonnan tavoitteet ovat kaukaa katsottaessa samantyyliset. Ne molemmat pyrkivät saamaan yrityksen hakukoneiden sijoituksiin, mutta molemmat tekevät sen eri tavoilla. Google on tehnyt mainoksista luonnollisten hakutulosten kaltaisia, joten käyttäjä ei tiedä klikkaavansa mainosta. Maksellisen mainoksen tunnistaa hakutuloksen alakulman pienestä tekstistä: ”mainos”.

2. Hakukoneoptimoinnissa tulee tuloksia nopeasti

Yleinen luulo uuden sivuston julkaisussa on se, että hakukoneoptimointi tuottaa tuloksia välittömästi. Sivuston historia ja päivitystiheys vaikuttavat ovat esimerkkejä hakukoneoptimoinnin tulosten syntymiseen ja niiden ilmentymiseen. Siksi sivuston historian alussa on hyvä suorittaa hakukonemainontaa hakukoneoptimoinnin ohessa. Hakukonemainonnalla näkyvyyttä saadaan välittömästi. Hakukoneoptimoinnin tuloksien myötä hakukonemainontaa voidaan hiljalleen vähentää, mutta se on hyvä pitää aina yhtenä osana hakukonemarkkinointia.

Lue kuinka nopeasti hakukoneoptimointi tuottaa näkyviä tuloksia.

3. Et ole mahdollistanut hakurobottien vierailuja sivustollasi

Tiettyjen alustojen asetuksissa on mahdollista kieltää hakurobottien vierailu. Tarkista asetuksista, että hakukonerobotit saavat luvan sivustolla vierailuun ja tiedonkeräämiseen. Ilman sivustollesi pääsyä hakukoneet eivät pysty selvittämään sivustosi sisältöä eivätkä asiakkaasi löydä sinua hakukoneista.

4. Olet optimoinut väärille avainsanoille

Olet saattanut ottaa tekstissäsi ammattilaisen näkökannan ja toistelet sisällössä ammattitermejä, joita asiakkaasi eivät tunne. Asiakkaasi eivät etsi palveluitasi ammattisanaston avulla. Pyri rakentamaan sisältösi niillä avainsanoilla joita asiakkaasi käyttävät. Voit hyödyntää avainsanojen etsimisessä blogijuttuamme hakusanojen valinnasta.

5. Halvan ja nopean hakukoneoptimointipalvelun valitseminen

Halpa ja nopea hakukoneoptimointi kertoo lähes aina optimoinnin tekniikoista. Nopeita tuloksia saa aikaan ns. Black Hat -tekniikalla, jota ei tehdä hakukoneiden antamien ohjeistuksien mukaan. Black Hat  -hakukoneoptimointi on agressiivista ja tuottavat tuloksia, jotka pidemmällä aikavälillä saattavat muuttua haitallisiksi tai johtaa sivustosi poistumiseen hakukoneissa.

Yleisiä Black Hat -optimoinnin tekniikoita ovat avainsanojen liikakäyttö sivuston sisällössä sekä linkkien ostaminen. Avainsanojen liikakäytössä avainsanoja toistetaan sivuilla luonnottoman paljon sekä piilotetaan niitä sisällön joukkoon lukijoiden näkymättömiin (valitsemalla esim. tekstin väriksi taustan väri). Linkkien ostaminen liittyy linkkijärjestelmään, joka toteutetaan arvottomilla (tai jopa omaa sivustoa haittaavilla) linkityksillä muilta sivustoilta.

Varmista mitä tekniikoita valitsemasi hakukoneoptimointitoimisto käyttää ennen palvelun tilaamista. Väärällä valinnalla voi olla tuhoisat seuraukset verkkosivustolle sekä yritystoiminnallesi. Halpa hinta ja nopeat tulokset ovat usein selkeä varoitusmerkki.

Varo huijareita ja lue blogijuttumme: ”Miten tunnistan hakukoneoptimointia tarjoavan huijarin?”.

6. Hakukoneoptimointi on sivuston viimeinen vaihe

Hakukoneoptimointi tulisi olla lähtökohta uusien sivustojen suunnittelussa. Kaukana ovat ne ajat, jolloin hakukoneoptimointi käsitti ainoastaan sivun sisällön täyttämisen avainsanoilla ja linkkien haalimisella. Harkitse avainsanojen lisäämistä sivuston nimeksi, meta-kuvaukseen, HTML- ja XML-sitemappeihin sekä tageihin ja otsikoihin.

Varmista että hakukoneoptimoinninperusteet ovat kunnossa ennen keskittymistä monimutkaisempiin seikkoihin.

Yrityksen verkkosivusto ei ole koskaan valmis. Se vaatii jatkuvasti uutta sisältöä, jotta kilpailijat eivät valloita ensimmäisiä sijainteja ja potentiaalisia asiakkaita.

7. Hakukoneoptimointia ei ole sisällytetty markkinointibudjettiin

Hakukoneoptimoinnin perusteet ovat yksinkertaisia ja mahdollista toteuttaa maalaisjärjellä. Optimointi vaatii vain runsaasti paneutumista sekä aikaa. Onnistuneeseen hakukoneoptimoinnissa en ennalta määrätty hakukonestrategia, jota seuraamalla saadaan tavoiteltuja tuloksia. Hakukoneosaajan palveluiden käyttäminen on järkevää, jos aikaa uuden opiskeluun ei ole tai haluaa varmistaa hakukoneoptimoinnin onnistumisen.

Nopea ja halpa hakukoneoptimointi osoittautuu melko varmasti Black Hat-tekniikkaa hyödyntäväksi palveluksi. Blak Hat -optimoinnilla saadaan tuloksia nopeasti, mutta sillä on dramaattisen negatiivisia vaikutuksia pidemmällä aikavälillä.

8. Valitset liian yksinkertaisia avainsanoja

Sivuston suunnittelun ohessa on tärkeää antaa aikaa myös vähemmän tärkeiltä tuntuville osa-alueille. Kiireessä on liian helppo keskittyä miellyttävän ulkoasun luomiseen, jolloin hakukoneoptimointiin liittyvät avainsanat sijoitellaan hätiköidysti sisältöön juuri ennen sivuston julkaisua. Hätäisesti tehdyssä avainsanojen lisäämisessä jää aina lisäämättä avainsanoja, jotka tuottaisivat runsaasti lisäliikennettä sivuille.

9. Sivustoltasi löytyy tuplasisältöä

Yhdellä sivustolla kaksi tai useamman kerran esitettyä samaa tekstiä kutsutaan tuplasisällöksi. Hakukoneet mieltävät tuplasisällön negatiiviseksi seikaksi ja siksi samaa tekstiä ei tulisi kopioida useammalle sivulle. Tuplasisältö voi jäädä sivustoille huomaamatta, joten asia kannattaa tarkistaa. Muokkaa tekstisisältö toiseen muotoon jos sama teksti tulee olla useammalla sivulla.

10. Et hyödynnä asiakkaittesi ajatuksia

Tehokkaan myyntipuheen saat kuuntelemalla  asiakastasi ja hänen pulmaansa, johon tuotteesi tai palvelusi tuo ratkaisun. Käytä hyväksesi asiakkaasi käyttämiä ilmaisuja ja tarinoita. Tarinan avulla pystyt esittämään asiakkaan käyttämiä avainsanoja, joilla muutkin asiakkaat käyttävät etsiessään tarjoamiasi palveluita.

11. Sivustosi sisältää liian monta PDF-tiedostoa

Esitä sivuston sisältö mieluiten aina HTML-muodossa. HTML-muotoinen tieto mahdollistaa PDF-tiedostoja tehokkaamman optimoinnin. Lukijoiden on myös helpompi jakaa luettavaa verkkosivustoa kuin PDF-tiedostoa.

12. Käytät Flashia kotisivuillasi

Hakukoneet kokevat hankalaksi muut kuin HTML-muodossa olevat tiedot.  Flash-sisältö on hakukoneille näkymätöntä ja sitä tulee välttää. Tee aina tärkeät hakukonesijoituksia vaativat sisällöt HTML-muotoon. Useat selaimet eivät enää tue Flashia ja sen historia vaikuttaa päättyvän kokonaan lähiaikoina.

13. Yrityksesi ei ole sosiaalisessa mediassa

Suomalaisista yrityksistä vain 40% käyttää sosiaalista mediaa. He menettävät runsaasti asiakaskontakteja jatkaessaan sitkeästi mainontaa sanomalehdissä ja puhelinluetteloissa. Sosiaalisen median huomioiminen ja jaettavuus lisäävät sijoittumisen mahdollisuuksia. Jaa blogisi artikkeleita sosiaalisen median verkostoissa ja koeta saada ihmiset jakamaan niitä.

14. Sivustollasi on vain vähäisesti sisältöä

Vuonna 2011 Google julkaisi Panda-nimisen päivityksensä, jonka keskeisimmäksi muutokseksi ilmeni laadukkaan sisällön merkitys. Sivuston vähäinen sisältö ja sen heikko laatu pudottivat monien sivujen hakukonesijoituksia. Pidä huoli, että sivustosi sisältö on kirjoitettu mielekkäästi ja kiinnostavasti. Tee alt-kuvatekstejä, jos sivu sisältää paljon kuvia.

15. Et käytä edelleenohjauksia

Edelleenohjaus on kotisivun yhden sivun ohjaamista toiseen osoitteeseen. Sivuston historian aikana osa sivuista saattaa poistua tai muuttua ja jo olemassa olevat linkitykset ovat syytä hyödyntää tekemällä niille edelleenohjauksen. Näin hyötyjä linkityksistä ei menenetä. Sivuston muuttaessa täysin uuteen osoitteeseen koko vanha sivusto kannattaa ohjata kokonaisuudessaan 301-ohjauksella uuteen osoitteeseen.

16. Keskityt yksityiskohtiin suuremman kokonaisuuden sijaan

Hakukoneoptimointi on monien tekijöiden kokonaisuus, jossa yksittäinen tekijä ei vaikuta yksistään hakutulosten sijaintiin. Siksi hakukoneoptimoinnin perusteet ovat aina optimoinnin perusta, jolla optimointityötä lähdetään rakentamaan. Mitä pidemmälle hakukoneoptimoinnissa päästään, sitä yksityiskohtaisemmiksi hakukoneoptimointi voi kehittyä. Koeta löytää hakukoneoptimoinnin tehokkain strategia äläkä kadota sivuston tavotteita päästessäsi yksityiskohtaisempiin elementteihin.

17. Et tiedä mitä sinun tulisi tietää

Sivuston sisällöllä on suuri merkitys asiakkaiden sivustollasi viettämään aikaan. Usein sivuston omistajilla ei ole tarkkaa tietoa siitä miksi lukija on tullut sivuille ja mihin pulmaan hän hakee vastauksia. Usein teemme tuotamme sivuston sisällön olettamuksiemme perusteella sen sijaan että kysyisimme asiakkailtamme mielipiteitä. Keskustelutuokiot voivat tuoda sisältöön uusia näkökulmia. Sen lisäksi ne voivat tuoda kullanarvoisia vinkkejä niistä termeistä, joilla asiakkaat etsivät sivustoasi. Ne termit voivat olla sanoja ja lausekkeita joita et osaisi muuten keksiä.

Sokeutuminen omalle ammattisanastolle on yksi ammattilaisen pahimpia virheitä. Monet pelkäävät leimautuvansa aloittelijoiksi, jos eivät käytä kilpailijoiden tapaan sivuston teksteissä ammattijargonia. Se on kuitenkin yksi tapa erottua ja tuoda omaa osaamistaan esille siten, että asiakas oikeasti ymmärtää kertomasi. Ammattijargon on alistustapa, jolla asiakkaalle osoitetaan se kuinka vähän hän aiheesta tietää.

18. Et uskalla rikkoa rajoja tai olla erottuva

Mikään päätös ei ole muutettavissa. Kokeile ja testaa erilaisia lähestymistapoja, sillä yhden yrityksen menestysresepti ei välttämättä toimi sinulla.

19. Rikkinäiset linkit sivustolla

Rikkinäiseksi linkiksi kutsutaan linkitystä, jonka kohdetta ei enää ole. Klikatessa linkkiä saat ilmoituksen virhesivusta. Google rankaisee toimimattomista linkeistä ja siksi on hyvä ajoittain tarkistaa sivuston sisältämät linkit.

20. Linkit  laadultaan huonoilta sivustoilta

Sivustosi luotettavuus ja arvo määriytyy osin linkityksistä, jotka johtavat muilta sivustoilta sivuillesi. Pyri saamaan linkityksiä arvostetuista lähteistä. Oman linkin saaminen likkikirjastoihin on huomattavasti laadukkaampia linkkejä vaikeampaa, mutta laadun pitäisi olla linkeissä ainoa kriteeri. Yksi linkki suositussa ja arvostetussa blogissa on hyödyllisempi kuin sata linkkiä linkkikirjastossa.

Loppupäätelmä

Löysitkö omasta hakukoneoptimointitaktiikasta edellämainittuja optimointivirheitä? Korjaa nämä hakukoneoptimoinnin virheet ja huomaat hakukonesijoituksesi räjähdysmäisen nousun. Yleisimmät optimoinnin virheet kohdistuvat kokemuksemme mukaan heikkoon sisältöön, epäloogiseen navigointiin sekä epäedullisiin linkkeihin.

Pyydä tarjous

Annamme mielellämme tarjouksen

Ota yhteyttä

Kysy palveluistamme tai anna palautetta

Kerro projektistasi

Me teemme siitä todellisen

Kerro yrityksestäsi ja tilaa palveluita