Facebook

Facebook tuo en tykkää -napin pian

Facebook työstää vaihtoehtoja ”tykkää”-napille niille Facebookin käyttäjille, jotka haluavat ilmaista mielipiteitään muutoin kuin kommentoimalla tai tykkäämällä päivityksestä. Tulevaisuudessa muutokset auttavat ihmisiä kertomaan sympatiasta sekä empatiasta niihin päivityksiin, joihin pelkkä tykkäys ei sovellu.

En tykkää

Vuosien jälkeen Facebook on viimein tuomassa ”en tykkää” napin. ”En tykkää” -valinta on ollut monien toiveina jo vuosien ajan ja vasta nyt 15.9.2015 Facebookin omistaja Mark Zuckerberg kertoi asioiden edenneen mietintävaiheesta suunnitteluvaiheeseen. Zuckerberg kertoi tulevan mahdollisuuden antavan ihmisille mahdollisuuden realistisemmille mielipiteille, kun vaihtoehtoja on kaksi aikaisemman yhden sijaan. Facebook ei kuitenkaan halua muuttua foorumiksi, jossa ihmiset äänestävät ”kyllä” tai ”ei” -vaihtoehdoilla.

”En tykkää” -nappi helpottaisi ihmisten välistä kommunikointia. Surullismielisissä päivityksissä kokee monesti vääränä vaihtoehtona painaa ”tykkää”-nappia, eikä tykkäyksellä haluta luoda mielikuvia, jossa epämukava asia miellettäisiin hyväksi asiaksi. Omia sanoja ei aina saa koottua kommentointiin asti, joten tuleva nappi olisi hyvänä apuna, kun sanoja ei löydä. Napin tuleva tarkoitus onkin empatian osoitus sen sijaan, että sillä voisi osoittaa tyytymättömyyttään. Kaikki elämän hetket eivät ole tykkäyksen arvoisia.

Mainostajien reaktiot huomion keskipisteenä

Yritykset kokevat tulevan uudistuksen epäilevästi, sillä kukaan ei halua kenenkään antavan omalle päivitykselleen ”en tykkää” -valintaa. Facebook on hakukoneiden ohessa yksi suurimmista liikenteen lähteistä ja näinkin pieni napin lisääminen voisi muuttaa yhdellä kertaa koko Facebookin merkityksen. Negatiivinen palaute on aina pelottavaa, vaikka sillä todellisuudessa ei olisikaan juuri merkitystä. ”En tykkää” -klikkauksien pelossa yritykset miettisivät tarkemmin päivitystensä aiheuttamia reaktioita. Muutos todennäköisesti vahvistaisi yritysten sosiaalisen median valintoja ja edellyttäisi tarkempaa suunnitelmaa sen käyttämisessä. Ihmisten tottumuksen jälkeen yritysten linjat todennäköisesti pehmentyisivät eikä ”en tykkää” -painalluksia otettaisi enää niin negatiivisina mielipiteiden osoituksina.

Nyt käyttäjät voivat ilmaista erimielisyytensä ainoastaan kommentoimalla päivitystä, mutta sen tekeminen vaatii todellista tahtoa. Monilla ei ole halua kirjoitella negatiivisia kommentteja jos kirjoittajan omat tiedot jäävät näkyviin. ”En tykkää” -napin painallus olisi anonyymia. Facebook on todennäköisesti pelännyt yritysten reaktioita ja vasta nyt saanut aikaan toteutuksen, jolla mainostajat eivät katoa. Mahdollisuus tuskin tulee kaikille yhdellä kertaa.

Nappi tuskin tulee koskaan merkitsemään suoraan negatiivista merkitystä, mutta se luo silti yrityksien päivitysten analysoimiseen uusia mahdollisuuksia. Kuinka paljon kukin päivitys kerää ”tykkäyksiä” ja kuinka paljon ”ei-tykkäyksiä”.

Facebook on hyvin tietoinen mainostajista ja potentieelisten mainostajien mielipiteistä. Se yrittää löytää molemmille sopivimmat ratkaisut ilman että mainostajat katoaisivat palvelusta. Yksi ratkaisu voisi tarjota ”En tykkää” -nappi vain henkilösivuilla. Yrityssivuilla mahdollisuutta negatiiviseen klikkaukseen ei olisi. Toinen vaihtoehto olisi yritysten antaa päättää asetuksissaan sen käytöstä.

Mikä nimeksi uudelle toiminnolle

”En tykkää” -nappi on tällä hetkellä testausvaiheessa. Se on osaltaan uskalias keino antaa kuluttajille mahdollisuuden kritisoida yrityksen päivityksiä. ”En tykkää” -nappi on taiteilua yrityksen sekä kuluttajan mieltymyksillä ja nyt viimein löytynyt toimintamalli, joka voisi toimia molemmille. Uusi nappi saattaa tulla käyttöön ”en tykkää”-, ”anna halaus”-, tai ”anna tukea” -nimisenä nappina.

Pyydä tarjous

Annamme mielellämme tarjouksen

Ota yhteyttä

Kysy palveluistamme tai anna palautetta

Kerro projektistasi

Me teemme siitä todellisen

Kerro yrityksestäsi ja tilaa palveluita