Google AdWords

Kuinka valita oikeat hakusanat hakukonemainontakampanjaan?

Googlen AdWords -hakukonemainonta mahdollistaa nopean pääsyn hakukoneiden ensimmäisille sijainneille ilman kuukausia tai vuosia kestävää hakukoneoptimointia. Se on tehokas markkinointitapa uusilla palveluille tai hakukoneoptimoinnin yhteyteen.

Vältä virheet

Suomessa hakukonemainonta ei ole saavuttanut vielä huippusuosiotaan. Moni ala on vielä toistaiseksi siinä onnellisessa tilanteessa, jossa on mahdollista päästä mainostamaan omia palveluitaan ja tuotteitaan edullisesti. Miksi sitten kaikki eivät sitä tee? Tiedonpuutteen lisäksi syynä voivat olla kokeilut, jotka ovat puutteellisen tietämyksen vuoksi tulleet kalliiksi. Väärät asetukset ja oletukset voivat kuluttaa mainoksiin asetetut määrärahat hetkessä ilman varsinaista tuottoa.

Oikeiden asetusten lisäksi hakusanat saavat usein liian vähän huomiota. Kekseliäillä hakusanoilla kampanjasi saa muita edullisemmin kävijöitä ja asiakkaita. Kaiken lisäksi teet mainostamista edullisemmin kuin kilpailijasi. Väärillä hakusanoilla mainoskampanjasi voi saada nopean lopun mainosbudjetin loppumisen vuoksi.

Hakusanojen valinta on helppoa jos käytössäsi on suuri mainosbudjetti. Voit tällöin valita laajan kirjon avainsanoja ja valita hakujen perusteella yrityksellesi sopivat sanat. Ajan kuluessa huomaat miten tietyt hakusanat keräävät paljon hakuja ja osoittautuvat tehokkaiksi. Tämä kokeilu saattaa tuoda kampanjallesi paljon turhia kävijöitä, jotka eivät ole asiakkaitasi. Luonnollisesti nämä turhat kävijät kuluttavat turhaan mainosbudjettiasi.

Ne joilla on rajoitetumpi mainosbujetti joutuvat tekemään järjestelmällisiä avainsanatutkimuksia maksimoidakseen potentiaaliset asiakkaat. Avainsanatutkimukset tuovat lisätyötä, mutta niiden tuoma hyöty näkyy pitkään matalemmissa mainoskuluissa.

Mitä avainsanalla tarkoitetaan?

Avainsanat ovat yksittäisiä sanoja tai lausahduksia, joilla oletat asiakkaasi hakevat Googlesta tarjoamiasi palveluita tai tuotteita (esimerkiksi ”lakiasiaintoimisto Helsinki”). AdWords-mainoksesi näkyvät silloin kun hakuja tehdään määrittelemilläsi hakusanoilla. Yksinkertaisesti kerrottuna lakiasiaintoimistosi mainos näkyy kun asiakas hakee Googlesta määrittelemilläsi hakusanoilla palveluita esimerkiksi ”yritysjuridiikka Helsinki”. Mainosten näyttäminen on ilmaista ja kustannuksia kertyy vasta kun joku siirtyy mainoksesi kautta sivuillesi.

Käytännössä asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Luettelemme asioita, jotka tekevät mainostamisesta monimutkaisemman:

Et ole ainoa joka haluaa hakukoneiden näkyvimmälle paikalle. Kilpailu synnyttää hintakilpailua ja hyvän näkyvyyden saaminen voi edellyttää klikkaushinnan suurentamista. Mitä enemmän tarjoat huutokaupassa sitä paremmat edellytykset mainoksellasi on näkyä korkeilla sijoituksilla. Osuvilla hakusanoilla on merkitystä. Pidä huoli että mainoksesi sisältää käyttämiäsi hakusanoja, sillä muuten niitä ei välttämättä näytetä. Google saattaa kuvitella sinun laittaneen vahingossa hakusanoja jotka eivät liity mainostekstiin. Mainoksesi jäävät tällöin näyttämättä.

Käytä monipuolisesti hakusanoja

Käytä kampanjassa monipuolisesti useita hakusanoja ja niiden synonyymejä, joista jokaisesta seuraat niiden tuottamia tehokkuuksia. Monet yritykset käyttävät hakusanoissaan alan yleissanoja,  mutta sinun tulisi pureutua mainoksissa ja hakusanoissa mahdollisimman yksityiskohtaisiin seikkoihin. Keskity mainostamaan yhtä tiettyä tuotetta tai palvelua laajan palvelu-/tuotekirjon sijaan. Maksulliset mainokset toimivat tehokkaimmin kun asiakas saa ratkaisun hänen ongelmaansa heti mainostekstistä. Useampaa myytävää palvelua tai tuotetta varten tee jokaiselle omat kampanjat.

Käytä vaihtelevia laskeutumissivuja

Mieti mihin mainoksesi linkki tulisi johtaa. Etusivu ei ole aina asiakkaalle paras mahdollinen osoite. Ohjaa hänet suoraan tuotteen luokse, jolla hänen ongelmansa ratkeaa. Linkittämällä mainoksen aiheeseen sopivan sivun saat aikaan tehokkaamman mainoksen josta asiakkaan on helpompi löytää etsimänsä. Asiakas kokee helpommaksi siirtyä seuraavaan palveluntarjoajaan jos kaivattua tietoa ei löydy helposti.

Ajattele asiakkaan tavoin

Hakukonemarkkinointi on taidetta ja tiedettä. Hakusanojen keksiminen on näistä kahdesta vaihtoehdosta selkeästi taidetta. Mieti mahdollisimman monta hakusanaa, joilla asiakkaasi saattaisivat etsiä palveluitasi ja tuotteitasi. Ne eivät välttämättä ole samoja termejä kuin mitä sinä niistä käyttäisit. Yritä päästä asiakkaasi asemaan ja miettiä asiakaskokemuksesi perusteella millä termeillä he palveluitasi kutsuvat. Millaisia ongelmia asiakkaillasi on joihin he nyt etsivät ratkaisuja. Käytä mielikuvitusta sanojen kuvauksissa siitä huolimatta kuinka hulluilta ne kuulostavat.

Miksi etsiä harvoin haettavia hakusanoja? Pienellä budjetilla toimiessa on hyvä huomioida myös ne hakusanat joita haetaan harvoin. Nämä hakusanat ovat todennäköisesti suosituimpia hakusanoja edullisempia.

Klikkihinta

Hinnan määrittely on tasapainottelua kulujen ja tavoitettavuuden välillä. Kalliit hakusanat ovat haetuimpia, koska niitä haetaan jatkuvasti. Ne myös kuluttavat mainosbudjetin nopeasti. Edullisemmilla hakusanoilla on pienempi tavoitettavuus, joten ne eivät ehkä tuo riittävästi liikennettä sivuille. Pienellä mainosbudjetilla sinun kannattaa keskittyä harvinaisempiin hakusanoihin pitääksesi budjettisi alhaalla.

Käytännön tutkimustyö

Vaikka tekisit kuinka vaikuttavan tutkimustyön hakusanoista, sen voima näyttäytyy vasta kokemuksella. Toimimattomat hakusanat voi poistaa hakusanalistauksesta. Hakusanan toimimattomuuteen voi olla useita syitä. Se joko ei liity mainostettavaan mainokseen, mainosteksti ei innosta klikkaukseen tai olet määrittänyt klikkaushinnan liian alhaiseksi. Olet mahdollisesti ohjannut mainosta klikkaavan siirtymään etusivullesi, josta hän ei ole helposti löytänyt etsimäänsä. Hakusanojen tulee liittyä mainokseesi. Google saattaa rankaista mainoksiasi mikäli hakusanat eivät liity mainokseesi. Mieti etsivätkö valitsemillasi hakusanoilla sinun palveluitasi. jätä hakusana pois jos he eivät etsi palveluitasi.

Kestää oman aikansa löytää toimivat hakusanat. Ne löydettyäsi sinulla on kävijävirta valmiina ja voit keskittyä hiomaan mainostekstejäsi.

Pyydä tarjous

Annamme mielellämme tarjouksen

Ota yhteyttä

Kysy palveluistamme tai anna palautetta

Kerro projektistasi

Me teemme siitä todellisen

Kerro yrityksestäsi ja tilaa palveluita