Hakukoneoptimointi

Miten tunnistan hakukoneoptimointia tarjoavan huijarin?

Hakukoneoptimointi on monelle asiakkaalle salamyhkäistä kooditiedettä. Mitään tietoa tuosta mystisestä tieteestä ei ehkä ole, mutta kaikkien mielestä hakukoneoptimointi on yksi yritystoiminnan tärkeimmistä tehtävistä. Tilanne on helppo huijareille: puhu ammattitermeillä SEO, optimointi, hakukonenäkyvyys jne. ja saat varmasti asiakkaan luottamuksen.

Miten sitten tunnistat huijarin?

Varmin tunnistustapa tulee esille myyntikohtaamisessa. Lupaukset, salailut ja yrittäjälle syntyvä epäilyttävä tunne kertovat hyvin todennäköisesti huijatuksi tulemisesta.

Hakukoneoptimointi on saanut huonon maineen huijareista. Asiakasta tästä ei voi syyttää, sillä asiakkaan tehtävä ei ole määritellä hakukoneoptimointia tarjoavan yrityksen ammattitaitoa.

Ostavan asiakkaan paras puolustus huijareita vastaan on tieto. Yrittäjällä on harvoin aikaa ja resursseja laaja-alaisiin tutkimuksiin, joten me päätimme listata yleisimmät hakukoneoptimoinnin vaaratilanteet, joissa saattaa tulla huijatuksi tai johdettua harhaan. Listassa tarkoitamme siis orgaanista (maksutonta) hakukonenäkymistä emmekä maksullista Google-mainostusta. Kuka tahansa saa oman mainoksensa näkymään mainoksella, mutta ensisijainen tavoittelemisen kohde on ilmainen näkyvyys.

1. Lupaukset sijoituksista

Yleisin hakukoneoptimointihuijarin myyntipuhe sisältää jonkinlaisen lupauksen sijoituksista, kuten ”lupaamme että sivustosi sijoittuu Googlen ensimmäiselle hakutulokselle” tai ”Lupaamme sivusi ensimmäiselle sivuille kaikissa hakukoneissa”. Lupauksia on mahdoton lunastaa, sillä parhaimmallakaan hakukoneoptimoijalla ei ole valtuuksia luvata tuloksia. Hakukonoptimoinnin ohjeissa Google itseasiassa kieltää lupausten antamisen. Vältä yrityksiä, jotka lupaavat tuloksia.

Lupaukset ovat sanahelinää, sillä kukaan ei voi luvata täsmällisiä tuloksia – ei ainakaan pysyviä sellaisia. Hetkellisesti voit saada jonkin hakusanan hakusanakikkailulla kärkikolmikkoon, mutta tulokset voivat kadota yhtä nopeasti kuin ne sinne ilmestyivätkin.

Lue blogijuttumme hakukoneoptimoinnin takuusta.

2. Hakukonesijoitukset ovat pysyviä

Tavoitellun hakutuloksen saavuttaminen ei tarkoita, että sijoituksesi on pysyvä. Kärjessä pysyminen vaatii pitkäjänteistä työtä, sillä kilpailijat pyrkivät edistämään jatkuvasti omaa näkyvyyttään ja Google muokkaa jatkuvasti määritelmiään, joiden avulla sijoitukset järjestäytyvät.

3. Yritys kertoo omaavansa suhteita Googleen

Olet tekemässä virheen jos uskot väitteen. Yhdelläkään hakukoneoptimointia tarjoavalla yrityksellä ei ole erityissuhteita tai mahdollisuuksia Googlen kautta vaikuttaa hakutuloksiin. Se joka väittää näin kertoo satuja kirkkain silmin.

4. ilmaiskokeilun tarjoaminen

Hakukoneoptimointi on pitkäkestoista ja kauaskantoista. Se vaatii onnistuakseen useamman päivän työrupeaman eikä näin suurta satsausta yksikään yritys pysty antamaan ilmaiseksi. Vältä liian hyviltä kuulostavia lupauksia.

5. Näkyvyyttä sadoille hakukoneille

Google, Yahoo, Bing ja AOL -hakukoneet kattavat oli 95% kaikista hakukonemarkkinoista. Näistä hakukoneista Google on ylivoimaisesti suosituin, joten huomio kannattaa kohdistaa juuri siihen.

6. Salainen hakukonestrategia

Taikajuomaa vai kristallipallo? Kuuluuko rituaaliin myös simsalabim? Jokainen luotettava hakukoneoptimointia tarjoava yritys pystyy kertomaan mitä he tekevät sivuillesi ja samalla opastamaan sinua tulevaisuudessa vinkeillä, joilla voit edesauttaa sijoituksiasi. Yritykset jotka salaavat toimintansa saattavat käyttää kyseenalaisia tekniikoita (Black Hat -tekniikat), jotka saattavat myöhemmin vahingoittaa näkyvyyttäsi.

Eravia toimii Googlen suosittelemien ohjeistusten mukaan ja pitää optimointistrategian läpinäkyvänä. Lue blogistamme mitä vaiheita hakukoneoptimointi sisältää.

7. Tuloksien nopea ilmentyminen

Lupaukset nopeista tuloksista ovat samaa luokkaa kuin lupaukset sijoittumisesta Googlen ensimmäisille hakusijoille. Ainoa tapa saada nopeita sijoituksia on maksullinen hakukonemainonta.

Lue blogijuttumme hakukoneoptimoinnin tulosten aikataulusta.

8. Hakukoneoptimointia halvalla

Jos saamasi tarjous hakukoneoptimoinnista kuulostaa uskomattomalta, se yleensä on sitä. Optimointi on aikaa vievää työtä, jossa ei voida käyttää oikoteitä. Hakukoneoptimoinnin ostaminen on kuin sydänkirurgin valitseminen: haluat parhaan, sillä kyse on elämästäsi. Nyt kyse on yrityksesi tulevaisuudesta, joten halvimman hintatarjouksen jättäneen puoskarin voit karsia heti pelistä.

9. Olemme töissä Googlessa tai tunnemme jonkun sieltä

Valetta. Googlella ei ole yhteistyötä hakukoneoptimoitiyritysten kanssa. Eikä yksikään Googlen työntekijä vaarantaisi omaa työpaikkaansa kertomalla tiukasti salassa pidettäviä yrityssalaisuuksia.

10. Tiedämme miten Googlen luoma algoritmi toimii

Hakukoneiden käyttämät algoritmit ovat joukko monimutkaisia järjestelmiä, jotka määrittelee sivuston näkyvyyden. Algoritmit muuttuvat jatkuvasti, eikä kukaan ei voi täsmällisesti tietää mihin suuntaan muutokset tapahtuvat ja miten se vaikuttaa hakukoneoptimointityöhön. Optimoijat saattavat tuntea algoritmin ”muuttumatomia” perusasioita, mutta kaikki muu on vain suuntaa-antavaa tietämystä, joka jo ensi viikolla saattaa olla toisin.

11. Vältä yrityksiä, jotka pitävät omistussuhteensa tekemiin muutoksiin

Optimointia tekevän yrityksen luoma sisältö tulisi kuulua sinulle. Tarkista sopimuksessa, että oikeudet teksteihin siirtyvät sinulle myös sopimuksen päätyttyä. Muutoin sisältö voidaan myydä sinulle uudelleen tai tarjota sitä seuraavalle asiakkaalle.

12. Vältä tuloksiin pohjautuvaa sopimusta

Hakukoneoptimointia myydään useilla eri sopimusmalleilla. Yksi epäilyttävä malli on tuloksiin pohjautuva malli. Siinä optimoija veloittaa vain, jos hän saa sivustosi tietyn avainsanan toivomallesi sijoitukselle. Nämä sopimukset kuulostavat houkuttelevilta, mutta niissä piilee ansa: optimointitaktiikkana käytetään todennäköisesti Googlen ohjeiden vastaisia keinoja, joilla tuloksia saadaan nopeasti, mutta joilla koko sivusto voi päästä tulevaisuudessa Googlen mustalle listalle. Pahimmassa tapauksessa ohjeiden vastaisesti optimoidut sivut voivat kadota kokonaan Googlen hakukoneesta.

Varo Musta-Pekkaa

Hakukoneoptimointi on niin terminä kuin käytännössä vaikeaselkoinen. Pahimmassa tapauksessa maksat suuren summan, mutta et saa vastineeksi mitään. Hakukoneoptimoinnin tavoitteena on nostaa hakukonesijoituksia ja siten olla helpommin asiakkaiden löydettävissä. Sen toinen tavoite on myös pienentää maksullisen hakukonemainonnan kuluja. Optimointi sekä mainonta tukevat toisiaan, joten maksullisesta mainonnasta ei koskaan kannataisi luopua kokonaan.

Lue blogistamme miksi suosittelemme optimoinnin ja maksullisen hakukonemainonnan samanaikaista käyttöä.

Pyydä tarjous

Annamme mielellämme tarjouksen

Ota yhteyttä

Kysy palveluistamme tai anna palautetta

Kerro projektistasi

Me teemme siitä todellisen

Kerro yrityksestäsi ja tilaa palveluita