Google AdWords

Tarkistuslista Google AdWords -hakukonemainonnan yleisimmistä virheistä

Google AdWords -hakukonemainonnan yleistyessä, myös virheet mainonnan tekemisessä yleistyvät. Tänä vuonna näemme taas hakukonemainonnan uuden ennätyksen ja voittaja on jälleen Google AdWords. Mainoseurot virtaavat kiivaammin Googlelle. Joukossa on myös valitettavan suuri määrä mainosrahoja, jotka huonosti johdetun kampanjan seurauksena eivät koskaan tuota mainostajalle tulosta.

Vältä virheet

Teimme tarkistuslistan yleisimmistä Google AdWords -virheistä. Pidä huoli ettei omassa Google AdWords -kampanjassasi toisteta näitä virheitä:

Et ole asettanut mainosbudjettia

Ennen kampanjan aloittamista mieti tarkkaan kuinka paljon olet valmis sijoittamaan päiväbudjettiisi. Kampanjan aloitettuasi huomaat miten ne keräävät klikkauksia. Älä kuitenkaan innostu nostamaan budjettiasi, vaan pysy vielä hetken aikaa alkuperäisessä suunnitelmassasi. Pienetkin päivämuutokset voivat kasvattaa roimasti kuukauden budjettia mikäli sinulla on käynnissä useita kampanjoita. Klikkausten huumassa omaa mainosta tekee mieli näyttää kaikille, mutta päiväbudjetin nostaminen kostautuu loppukuusta, jolloin budjetti on jo käytetty loppuun.

Mainosviestissäsi ei ole myyntilupausta

AdWords-mainoksessa on käytettävissä ainoastaan 70 merkkiä, mutta sen tulee riittää herättävään mainostekstiin. Mainosviestin myyntilupaus on ainoa tapa, jolla voit erottautua kilpailijoistasi. Tee mainostekstistäsi innostava ja koeta käyttää annettu mainostila mahdollisimman hyvin. Mieti mitkä olisivat syyt, jotta asiakkaat valitsisivat juuri sinun mainoksesi kilpailijoiden tai luonnollisten hakutulosten sijasta.

Esimerkkejä myyntilupauksistasi:

  • 30 päivän palautusoikeus
  • Ilmainen toimitus kotimaan tilauksiin
  • 40% alennus ensimmäisesta tilauksesta
  • Nopea, päivän toimitusaika

Toimintakehoite puuttuu

Sisällytä mainokseesi toimintakehoite (Call-to-action), joka vaatii asiakasta tekemään jotain (ostamaan, klikkaamaan, lataamaan jne.) Toimintakehoitteena voi toimia ”Osta nyt”, ”Tilaa heti”, ”Lue lisää” ja kehoitteen saa näkyviin mainoksen laajennusosilla, joiden käyttö mainoksessa on ilmaista.

Teit mainoksesta liian monimutkaisen

Tee mainoksestasi yksinkertainen ja yhdellä lukemiskerralla ymmärrettävä. Lukija antaa sinulle puoli sekuntia aikaa, jonka aikana mainostekstin on tehtävä vaikutus. Keskity muutamiin oleellisiin asioihin äläkä yritä saada mahtumaan mainokseesi kaikkea myymääsi. Keskity olennaiseen ja tee tarvittaessa useampia kampanjoita muille tuotteille tai palveluillesi. Pidä huoli, että mainostekstistä käy selkeästi ilmi mikä on mainoksesi viesti.

Tee näkyvästä url-linkistä mahdollisimman yksinkertainen. AdWords antaa mahdollisuuden yksinkertaiseen näkyvään linkkiin joka kuitenkin voidaan ohjata jollekin toiselle sivuston sivulle.

Et ole tehnyt A/B-testauksia

A/B-testaukset ovat yksinkertaisin tapa tutkia millainen mainos tehoaa asiakkaisiin. A/B-testaukset ovat nimestään huolimatta hyvinkin maanläheisiä testaustapoja ja Google AdWords tarjoaa helposti ymmärrettävää analytiikkaa klikkauksista, joita on helppo hyödyntää suunnittelussa.

Tee jokaisessa kampanjassa vähintään kaksi mainosversiota. Anna mainoksien pyöriä viikon-kaksi ja tutki näyttöjen kertoja ja klikkausmääriä. Huomaat pian että tietynlaiset mainokset herättävät huomion ja saavat ihmiset klikkaamaan mainostasi. Älä poista huonompaa mainosta, vaan muuta siitä hieman otsikkoa tai mainostekstiä. Anna kampanjan pyöriä taas muutama viikko ja tutki tulokset. Tee muutokset jälleen huonompaan mainokseen ja suorita taas kahden viikon näyttöaika. Lopputuloksena sinulla on huippuhoukutteleva mainos, jonka klikkausporosentti on korkea.

Et ole asettanut kampanjan päättymispäivämääriä

Mainostamisesta tulee kuluja ja hetkellisesti tarkoitettuihin kampanjoihin on hyvä asettaa kampanjoiden päättymispäivämäärät. Päättymispäivämäärät ovat erityisen tärkeitä kun kyseessä on esimerkiksi:

  • alennusmyyntien tai tietyn ajan kestävä kampanja
  • teet lisämarkkinointia vauhdittaaksesi hiljaista kuukautta

Ilman päättymispäivämäärää kampanjasi mainoksien näyttämistä jatketaan niin kauan kunnes joku muistaa lopettaa kampanjan näyttämisen tai luottokorttisi tili on tyhjentynyt.

Et sisällyttänyt mainokseen avainsanoja

Mainoksesi tulee sisältää aina hakusana, jota olet myymässä. Voit sisällyttää sen otsikkoon tai mainostekstiin. Google analysoi mainoksen sekä ja mainoksen linkin takana olevan sivuston ja tekee niiden perusteella laatuarvion. Arvion perusteella määriytyy avainsanojen klikkihinta. Älä kuitenkaan tee toistoa toiston vuoksi, vaan käytä luontevaa kieltä. ylilyönneistä Google voi rankaista korkeilla klikkihinnoilla ja matalemmilla näkyvyyksillä.

Käytit liikaa avainsanoja

Tulokset tulevat olemaan korkeampia mitä kohdistetumpia kampanjasi ovat. Optimaalinen hakusanojen määrä vaihtelee viiden ja kahdenkymmenen välissä. Yli kahdenkymmenen hakusanan mainokset tekevät mainoksestasi kalliin sekä muuttavat mainoksen kohdeyleisöä laajemmaksi, jolloin mainoksen sanoma ei enää ole kohderyhmällesi iskevä.

Mieti kohdeyleisöä ja miten kohdeyleisösi ajattelee, millä sanoilla he tekisivät hakuja. Hakusanat eivät välttämättä ole niitä joita sinä käyttäisit. Etsiikö hän tuotettasi vai haluaako hän ratkaista jonkin häntä vaivaavan ongelman? Laajoja avainsanalistoja ei ole syytä käyttää. Jaa mieluummin kohderyhmää pienemmäksi ja tee useita rinnakkaisia mainoskampanjoita eri hakusanoilla.

Mieti myös niitä hakusanoja tai lausekkeita, joilla et halua mainosta näytettävän. Kirjoita nämä hakusanat negatiiviseen avainsanaluetteloon. Negatiivisillä hakusanoilla estät tietynlaisia etsijöitä näkemästä mainostasi. Et ehkä halua näyttää mainosta kun joku etsii esimerkiksi Suomen halvinta.

Oikeiden hakusanojen valintaan saat ohjeitusta blogiartikkelistamme Kuinka valita oikeat hakusanat hakukonemainontakampanjaan?

Huono laskeutumissivu

Yksi yleisimmistä huonoista valinnoista liittyy mainokseen laitettavaan linkkiin, jota kutsutaan laskeutumissivuksi (Landing Page). Yleinen virhe on johdattaa kaikki asiakkaat yrityksen etusivulle. Etusivu on harvoin se sivu joka tarjoaa vastauksen asiakkaan pulmaan. Hänen on helpompi jatkaa googlettelua kuin etsiä vastausta sivuiltasi. Ohjaa asiakas suoraan sinne mistä hän saa vastauksen häntä askarruttavaan pulmaan. Verkkokaupassa ohjaa asiakas suoraan hänen hakemansa tuotteen pääsivulle. Muutoin mainokseen pistämäsi rahat ovat pelkkää ajanhukkaa.

Lue lisää hyödyllistä tietoa laskeutumissivuista.

Yksi mainos kelpaa kaikille

Tämä tarkistuslista on pyrkinyt korostamaan yksilöllisiä ja erilaisiin asiakasryhmiin kohdistuvia omintakeisia mainoskampanjoita, joilla saa aikaan sekä tehokkaita mainoksia sekä matalempia mainoskuluja. Lue vielä toiseen kertaan kaikki tarkistuslistan kohdat jos olet vielä suunnittelemassa yhtä mainosta tavoittaaksesi kaikki asiakkaasi. Google AdWords -mainonta antaa mahdollisuuden tehokkaaseen liiketoimen kasvattamiseen, mutta sitä ennen on tehtävä työtä. Mikään hyöty ei tule ilman työtä, mutta kertaalleen tehdyn työn hedelmiä voi kerätä pitkään.

Älä sorru yksinkertaiseen mainostamiseeen vaikka mainosbudjettisi olisi minimaalinen. Kohdistamisella saat pienenkin mainosbudjetin kestämään paljon pidempään ja antamaan oikeita tuloksia.

Pyydä tarjous

Annamme mielellämme tarjouksen

Ota yhteyttä

Kysy palveluistamme tai anna palautetta

Kerro projektistasi

Me teemme siitä todellisen

Kerro yrityksestäsi ja tilaa palveluita