Yritykset kokevat tulevan uudistuksen epäilevästi, sillä kukaan ei halua kenenkään antavan omalle päivitykselleen ”en tykkää” -valintaa. Facebook on hakukoneiden ohessa yksi suurimmista liikenteen lähteistä ja näinkin pieni napin lisääminen voisi muuttaa yhdellä kertaa koko Facebookin merkityksen. Negatiivinen palaute on aina pelottavaa, vaikka sillä todellisuudessa ei olisikaan juuri merkitystä. ”En tykkää” -klikkauksien pelossa yritykset miettisivät tarkemmin päivitystensä aiheuttamia reaktioita. Muutos todennäköisesti vahvistaisi yritysten sosiaalisen median valintoja ja edellyttäisi tarkempaa suunnitelmaa sen käyttämisessä. Ihmisten tottumuksen jälkeen yritysten linjat todennäköisesti pehmentyisivät eikä ”en tykkää” -painalluksia otettaisi enää niin negatiivisina mielipiteiden osoituksina.
Nyt käyttäjät voivat ilmaista erimielisyytensä ainoastaan kommentoimalla päivitystä, mutta sen tekeminen vaatii todellista tahtoa. Monilla ei ole halua kirjoitella negatiivisia kommentteja jos kirjoittajan omat tiedot jäävät näkyviin. ”En tykkää” -napin painallus olisi anonyymia. Facebook on todennäköisesti pelännyt yritysten reaktioita ja vasta nyt saanut aikaan toteutuksen, jolla mainostajat eivät katoa. Mahdollisuus tuskin tulee kaikille yhdellä kertaa.
Nappi tuskin tulee koskaan merkitsemään suoraan negatiivista merkitystä, mutta se luo silti yrityksien päivitysten analysoimiseen uusia mahdollisuuksia. Kuinka paljon kukin päivitys kerää ”tykkäyksiä” ja kuinka paljon ”ei-tykkäyksiä”.
Facebook on hyvin tietoinen mainostajista ja potentieelisten mainostajien mielipiteistä. Se yrittää löytää molemmille sopivimmat ratkaisut ilman että mainostajat katoaisivat palvelusta. Yksi ratkaisu voisi tarjota ”En tykkää” -nappi vain henkilösivuilla. Yrityssivuilla mahdollisuutta negatiiviseen klikkaukseen ei olisi. Toinen vaihtoehto olisi yritysten antaa päättää asetuksissaan sen käytöstä.