Ulkonäkö
Hyvä websivu näyttää tuoreelta ja hyvältä. Se on yrityksesi ensimmäinen elementti, jonka asiakas näkee ja se luo mielikuvia koko yrityksestäsi ja sen palveluista. Surkean ulkonäön vuoksi se voi myös olla asiakkaan viimeinen kosketus yritykseesi.
Vetovoimainen sivusto ei aina tarvitse upeita grafiikoita tai hienoja animaatioita. Tyylikkäästi ja harkitusti sijoitetut elementit tekevät sivusta hyvän sisällön kanssa kiinnostavan.
Selkeä myyntiviesti
Internet-sivusi on tehokkain keino tehdä asiakkaillesi muistettava mielikuva yrityksestäsi. Panosta siihen mitä he ensimmäiseksi näkevät ja varmista että viestisi on helposti ymmärrettävä. Sisällytä pääsanomasi etusivulle, sillä se auttaa myös hakukoneita ymmärtämään helpommin sivustosi tärkeimmän sanoman.
Laadukas sisältö
Digitaalinen markkinointi ei ole mitään ilman hyvää myyntipuhetta. Laadukas sisältö on ehdottomasti tärkein hyvän internet-sivun kriteeri. Lukijoille hyödyllinen tieto erottuu muista ja saa helposti uusintakäyntejä.
Sivustosi ydintarkoitus on tarjota sisällön avulla ratkaisua asiakasta askarruttavaan pulmaan. Vierailija saapuu sivuillesi aina etsimään vastausta ongelmaansa. Anna hänelle riittävästi laadukasta tietoa palveluistasi sekä tuotteistasi ja koeta ratkaista asiakkaan ongelma jo etukäteen.
Sivustosi sisältö on tärkein elementti kaupan syntymiseen. Pidä focus palveluidesi tai tuotteitesi selkeässä esittelyssä, mutta tarjoa myös yksityiskohtaisempia tietoja niille, joille perustiedot eivät riitä. Asettumalla itse asiakkaan asemaan saat parhaiten vastauksen hyvään sisältöön.
Kiinnitä huomiota houkutteleviin otsikoihin. Ne saavat lukijaa siirtymään yhä syvemmälle tekstiin. Voit myös harkiten käyttää tekstissäsi avainsanoja, joiden avulla asiakkaasi löytävät yrityksesi hakukoneista. Avainsanojen käyttö on osa hakukoneoptimointia.
Hyödynnä sisällön suunnittelussa multimediaa. Kuvat ja videot kertovat asiakkaille tuotteistasi paremmin kuin pitkät tuoteselosteet. Ne myös pitävät asiakkaan kauemmin sivuillasi.
Yhteisöllisyys
Yhteisöllisyys kiteytyy hyvin sosiaalisen median palveluihin Facebookiin, Twitteriin sekä Linkediniin. Sosiaalinen media on voimakas ja tehokas tapa tuoda yritystä asiakkaiden luokse. Asiakkaasi ovat jo näissä palveluissa, joten siellä yrityksesikin tulisi olla.
Nykyajan sosiaalisen median maailmassa sivusto tulee olla helposti jaettavissa sosiaaliseen mediaan. Sosiaaliseen mediaan tehdyt linkitykset saavat tietynlaiset ulkoasut, joihin jokaiseen voi vaikuttaa. Tee jokaiselle sivulle sosiaalisia palveluita varten edustava esittely, jotta ne houkuttelevat lukijoita vierailemaan sivuilla.
Asiakastuntemus
Millä keinoin lukijat saapuvat sivuillesi? Tulevatko he hakukoneiden kautta (hakukoneoptimointi), mainoksien kautta (AdWords), sosiaalisen median kautta vai kirjoitavatko se yrityksen web-osoitteen suoraan osoitekenttään Asiakkaittesi saapumistavalla on suuri merkitys sivuston suunnittelussa. Se voi tarjota parhaimmillaan huimia säästöjä hakukonemainonnassa.
Ohjaus toimintaan – Call to Action
Mitä haluat asiakkaasi tekevän? Tee sivuille selkeä opastus siitä mitä haluat lukijan tekevän seuraavaksi. Tulisiko heidän liittyä postituslistalle vai klikata esiin lisätietoja? Kenties ehkä lähettää lomakkeella kysymys palvelusta tai ostaa tuote verkkokaupastasi? Hyvä verkkosivu opastaa kävijän haluamaasi lopputulokseen. Älä pakota asiakkaitasi miettimään seuraavaa tekoa, sillä muutoin hän jatkaa ratkaisun etsimistä muualta. Asiakkaallasi on ongelma, johon hän toivoo saavansa sivuiltasi selkeän vastauksen.
Typografia
Typografia liittyy tekstien ulkonäköön. Typografiaan kuuluvat muun muassa kirjasintyypin valinnat, kirjainkoko ja tekstin väri. Mitättömältä vaikuttava aihe on tärkeä, sillä typografian avulla luodaan samoja mielikuvia kuin esimerkiksi sivuilla käytettävien kuvien valinnalla. Kirjaisinfonteiksi voidaan valita hienostuneita tai perinteisiä kirjaisintyylejä riippuen siitä millaisia mielikuva halutaan luoda.
Käytä fontteja, joita on miellyttävä lukea ja mukauta tekstin koko kohdeyleisöösi (vanhemmalle kohdeyleisölle suurempi fontti). Paras lukemiskokemus saadaan, kun mustaa tekstiväriä käytetään valkoisella taustalla. Mustan ja valkoisen käyttö ei ole ehdotonta, mutta on suositeltavaa käyttää taustalla vaalean sävyjä ja tekstin sävyinä riittävän erottuvaa tummaa sävyä.
Kuvat
Käyttäjän visuaalista kokemusta on helppo parantaa valokuvilla ja videoilla. Hyvälaatuiset kuvat ja videot tekevät kotisivuistasi vakuuttavemmat. Erityisesti verkkokaupoissa hyvälaatuiset kuvat ovat vähimmäisvaatimuksia.
Pienet kuvat latautuvat nopeasti, mutta nykyaikaisessa sivustossa näyttävät tylsiltä. Nykyaikaiset internet-sivut huutava suuria kuvia. Kuvavaatimus tuottaa kuvia, joiden lataaminen kestää pitkään. Käsittele kuvat aina sopivan kokoisiksi ja optimoi tiedostokoot pieniksi.
Värit
Värit ovat välttämättömiä internet-sivuille. Väreillä on ihmisille erilaisia merkityksiä ja niiden huolimaton käyttö voi tuoda ei-toivottuja mielleyhtymiä. Ota selvää värien symboloinneista, jos teet esimerkiksi kansainvälisen sivuston.
Värien valinnassa on syytä pitäytyä tietyn väripaletin sävyissä. Värin vaihtaminen tietyissä tilanteissa voi sopia, mutta useimmiten se tuo häiritsevän ilmeen yleiskuvaan. Jokaiselle yritysilmeelle ominaisimmat värit löytyvät kuitenkin vain kokeilemalla. Värimaailma sisältää useimmiten 2 tai 3 pääväriä, jotka sopivat sävyiltään yhteen ja luovat halutun mielikuvan. Älä ylikäytä värejä.
Jokainen väri antaa itsestään tietynlaisen viestin ja suunnittelijan tehtävä on luoda niistä oikea viesti.
Luettavuus
Useimmat ihmiset eivät lue nettisivujen sisältöjä; ihmiset selailevat sisällön nopeasti ja etsivät sieltä heitä kiinnostavia aiheita. Otsikoinnit ja listamerkit leipätekstin välissä tekevät kokonaisuudesta mielenkiintoisen ja tarjoavat lukijalle hetken hengähtää ja pohtia lukemaansa.
Tee sivuistasi mahdollisimman helppolukuiset. Musta teksti valkoisella pohjalla on hyvä esimerkki helppolukuisesta tekstistä. Vältä taustakuvia tai tummia taustavärejä. Tummat taustavärit toimivat silloin, kun tekstiä on vähän. Suuremmissa tekstimäärissä lukeminen on silmälle raskasta ja sekavaa.
Tasapaino
Internet-sivujen tasapaino on tasapainottelua symmetrian kanssa. Epätasapainoinen sivusto vaikuttaa toisesta laidastaan raskaammalta.
Linjat
Linjat liittyvät tiiviisti tasapainoon. Ne ovat vaaka- ja pystylinjoja jotka kulkevat läpi sivuston. Linjat tekevät lukemisesta loogisempaa ja helpottavat seuraavan katsottavan kohdan sijainnin. Linjojen tarkoitus on hieman sama kuin valokuvaajien käyttämä kultainen leikkaus, jonka tarkoitus on tehdä havainnoitavasta silmälle miellyttävempää. Kultainen leikkaus on sommittelua helpottava menetelmä, jota voi soveltaa valokuvauksen, piirtämisen tai videokuvauksen lisäksi myös internet-sivujen suunnitteluun.
Valkoinen tila
Valkoista tilaa kutsutaan internet-sivun sisällön ympäröimään tyhjään tilaan. Valkoinen tila antaa lukijalle hengähdystauon tutustuessaan sivustoon. Valkoista tilaa lisäämällä voidaan haluttuja elementtejä nostaa esiin.
Naisten hajuvesimainokset sekä muotitalojen mainokset ovat tunnettuja valkoisen tilan käytöstään. Valkoinen tila yhdistetäänkin helposti tyylikkyyteen ja ylellisyyteen.
Etusivu
Sivustosi tärkein sivu on etusivu. Panosta etusivuun ja kerro siellä ytimekkäästi tuotteesi tai palvelusi hyödyt.
Yleinen virhe on täyttää etusivu sisällöllä, jolla ei ole lukijalle merkitystä. Lukijalle arvoton saapumissivu karkoittaa lukijan uudelleen hakukoneen luokse etsimään kilpailijoidesi sivuja. Sivustosi saa vain yhden mahdollisuuden jokaiselta asiakkaaltasi. Panosta tuohon lyhyeen hetkeen, jonka aikana asiakas muodostaa mielikuvan yrityksestä, sen ammattitaidosta ja kiinnostuksesta myyntiin.